Powered By Blogger



AŞURE


 Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür.

O gün ufakta olsa evine alışveriş yapanın o yıl evinde bereket olduğu söylenir.

Bende bugün AŞURE pişirdim. Sizlerle tarifimi paylaşmak istiyorum.







Malzemeler;

- 1kg buğday (ben çok fazla oluyor diye yaklaşık 750 gr. kullandım.)
- 2 su bardağı nohut
- 2 su bardağı kuru fasülye
- kayısı, incir, üzüm kurusu
- kuş üzümü, çörek otu, portakal kabuğu
-ceviz, fındık içi, bir tutam tuz...

Hazırlanışı;

Akşamdan buğdayı çok iyi bir şekilde, bir rivayete göre 7 kez yıkayıp 3-5 dk. kaynatıp tencerenin kapağını kapatıp bez ile örtün sabaha kadar kabarsın.
Yine akşamdan nohut ve kuru fasulyeyi ıslatın.
Sabah kuş üzümü ve kuru üzümü ıslatın.
Ayrı ayrı nohut ve fasulyeleri haşlayın. Buğday tenceresini ocağa koyun içerisine haşlanmış nohut ve fasulyeyi koyun kaynasın. Bir tutam tuz ilave edin.Arzu ettiğiniz kadar şekerini ilave edin.İncir, kayısı, portakal kabuklarını doğrayın(portakal kabuklarını çok küçük parçalara bölün)bunları ve üüzmleri tencereye koyun. İstenilen kıvama gelince önceden az haşladığımız cevizleri(aşurenin rengini bozmasın diye), fındık ve çörek otunu ilave edip ocağı kapatın ve servis yapın.




MAYALI POĞAÇA


Malzemeler;

-1 su bardağı ılık süt

-1 çay bardağı sıvı yağ

-1 tatlı kaşığı şeker

-1 paket instant maya
-1 yumurta(sarısı hamurun üzerine,beyazı hamurun içine)

-tuz

-yeteri kadar un

-üzeri için çörek otu yada susam


 
İçi için; kıyma, haşlanmış patates, maydonoz, tuz , karabiber ve nane yada maydonoz, peynir


Haırlanışı;


Maya ve şeker hamur yoğuracağımız kaba konur. Üzerine önce ılık süt olmak üzere diğer malzemeler konur.Sonra ele yapışmayacak çok yumuşak bir hamur elde edene kadar un ile yoğurulur.Eğer un fazla gelirse ılık su ilave edebiliriz.


Yoğurduğumuz hamurun üzerini bir bezle örtüp hamuru iyice sararsak(sofra bezi yada bir battaniye ile)hamur daha çabuk kıvamına gelir. Bu şekilde 40-45 dk. bekletip iyice kabarınca hamura istediğimiz şekli verip, içine istenilen malzemeyi koyarak yumurta sarısını sürüp çörek otu yada susam dökerek önceden ısıtılmış 200°C derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
















HAŞHAŞLI GÖZLEME
























Eskiden haşhaşlı gözlemeyi çok sevmezdim ama şimdi bayılıyorum. Normalde teflon tavada yapıyorum ama bu sefer bayram öncesi aldığım kavurma sacında denemek istediğim için baya büyük yaptım:) normalde biraz daha küçük yapıyorum.

Yine un, su ve tuz ile bu kez çok yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Daha sonra hamurları beze haline getiriyoruz. Hamuru açtıktan sonra üzerine kavrulmuş çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ karışımını elimizle sürüyoruz.Elle daha güzel sürülüyor çünkü.
Sonrasında hamuru elimizle kenarlarından çekiştirerek açabildiğimiz kadar açmaya çalışıyoruz hamur büyüyebildiği kadar büyüsün ...
Sonra hamuru kenarlardan ortaya doğru 2 ucundan katlayıp, katlanmış hamuru da enlemesine tekrar ikiye katlıyoruz(keşke resmini çekseymişim anlatabildim mi bilmiyorum) hamur uzun bir dikdörtgen şeklini alıyor.Sağbaştan hamuru 4 kez katlayıp tekrar açıyoruz ve ister tavada ister benim gibi saçta deneyebilirsiniz az yağ sürerek pişiriyoruz.

OMLET


İki kızım var yemek konusunda ikiside malesef problemli o yüzden yesinler diye çeşit çeşit tarifler ve şekliller deniyorum.
Dün sabah kahvaltısında hazırladığım omlet...
İçinde 2 yumurta, sosis, kaşar, domates, maydonoz, peynir ve çörek otu var.

Derken en sonunda bişiler eklemeye başladım öncelikle benim için temamı oluşturan SECHHILL'e çok çok teşekkürler...


İlk tarifim olan çiğböreği anlatayım size...
Öncelikle un, su ve tuz ile kulak memesinden az daha katı olacak bir hamur yapıp çok küçük bezeler yapıyoruz ve bunları üzerini bir bez ile örterek 10-15 dk. dinlendiriyoruz.
Bu arada 1 soğanı rendeliyoruz, içine bir miktar kıyma ve 1 çay bardağı kadar su koyuyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek harcı karıştırıyoruz.
Önceden hazırladığımız bezeleri merdane yardımı ile yaklaşık 20cm çapında açıyoruz. yarısına harcımızı koyup hamuru ay şeklinde kapatıyoruz.Elimizle uçlarını bastırıyoruz ki açılmasın. Sonrada kenar kesme aparatı ile yoksa da düz kenarlı bir tabak ile kenarlarını kesip (ki ben aparatımı bulamadığımdan tabak ile kestim aslında aparatla kesilince kenarları çok güzel görünüyor)bol kızgın yağda kızartıyoruz.
Not: Ben ölçü ile yapmadığım için ölçüleri net veremedim ama daha sonraki ilk yapışımda ölçülerini net yazacağım.

M E R H A B A L A R

Sonunda bence uzun zamandır istediğim birşeyi yapmanın heyecanı ile bloguma ilk kelimelerimi yazmış olmanın sevincini yaşıyorum...

İnşallah sizlerle burada adı üstünde "her telden" paylaşımlarımız olacak...

En kısa süre içinde sizlerinde ilgisini çekebileceğini düşündüğüm tarif ve bazı çalışmaları burda yayınlayacağım...

Beni izlemeniz umuduyla...:)