Powered By Blogger

MAYALI POĞAÇA

Malzemeler:
4 su bardağı Sinangil Böreklik Un
1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
yeteri kadar ılık su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket Yuva Instant Maya
İç harcı için:
4 orta boy haşlanmış patates
nane,karabiber,kırmızı biber,tuz
Üzeri için:
çörekotu
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabının bir kenarına unu, diğer kenarınada yumurtanın beyazı(sarısını üzeri için ayırıyoruz) ve diğer malzemeleri koyarız. Suyu sonradan yoğurmaya başlayınca ihtiyacımız kadar kullanacağız. Eğer suyu fazla gelirse un ilavesi yapabiliriz.
Mayalı hamurlarda mantık şudur, hamur çok iyi yoğurulmalı ve çok yumuşak olmalıdır. Ne kadar yumuşak bir hamur yoğurur ve kabarmasını ne kadar çok sağlarsak o kadar yumuşak ve lezzetli bir poğaça elde ederiz.Yanlış da anlaşılmasın yumuşak derken cıvık bir hamurdan da bahsetmiyorum. Ele yapışmayan bir hamur olmalı.
Daha sonra hamuru çok iyi sarıp sıcak bi yerde yarım saat kadar kabarmasını beklemeliyiz.
Hamur kabarınca önceden hazırladığımı ister patatesli ister dilediğimiz iç harcını kullanabiliriz. Ben burda papatesli harç kullandım.
Hamurdan bir miktar alıp elimizle küçük bir yumak yapıyoruz. Ve yine elimizle açıyoruz. Ortasına şerit şeklinde harcı koyup iki yanına da bıçakla kesikler atıyoruz sonra hamurun iki yanında şeritler meydana gelmiş oluyor.
Bu şeritleri bir sağdan, bir soldan alıp harcın üstüne kapatıyoruz. Bu şekil meydana gelmiş oluyor. Üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otu döküyoruz.
200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Bir dahaki yapışımda şeklini yapmayı anlamayan arkadaşlar varsa fotoğraflayıp yaynınlayacağım...

0 yorum: